1 biji labu yang manis atau tawar (tambah gula manis la dia)
1 helai daun pandan atau 2 helai
1/2 cawan gula
1/2 atau secawan pon boleh sagu yang bermata ikan tuh.
1 cawan air
1/2 ketul gula melaka
2 cawan santan
1/2 sudu kecil garam
Cara Cara Buat
Masukan gula melaka ke dalam periuk bersama daun pandan serta air, garam dan gula.
Sila panaskan. Setelah gula melaka telah larut atau sebati dengan kandungan bahan bahan tersebut di atas, dan masukkan sago, sila masukkan labu yang telah dipotong mengikut saiz yang dikendaki dengan santan kelapa. Setelah labu sudah menjadi embuk dan sago telah sebati atau kelihatan jernih, Maka siaplah satu hidangan Pengat Labu anda.
Jika kekurangan rasa manis anda boleh buat penambahan gula atau gula melaka mengikut citarasa.
1 helai daun pandan atau 2 helai
1/2 cawan gula
1/2 atau secawan pon boleh sagu yang bermata ikan tuh.
1 cawan air
1/2 ketul gula melaka
2 cawan santan
1/2 sudu kecil garam
Gambar Labu, Sebagai Hiasan |
Cara Cara Buat
Masukan gula melaka ke dalam periuk bersama daun pandan serta air, garam dan gula.
Sila panaskan. Setelah gula melaka telah larut atau sebati dengan kandungan bahan bahan tersebut di atas, dan masukkan sago, sila masukkan labu yang telah dipotong mengikut saiz yang dikendaki dengan santan kelapa. Setelah labu sudah menjadi embuk dan sago telah sebati atau kelihatan jernih, Maka siaplah satu hidangan Pengat Labu anda.
Jika kekurangan rasa manis anda boleh buat penambahan gula atau gula melaka mengikut citarasa.